Kvalitetssäkrad skorstensbesiktning – Vi kontrollerar din skorsten
Att hålla din eldstad och skorsten i gott skick är avgörande för att undvika risker som kan uppstå vid eldning. Med regelbundna skorstensbesiktningar säkerställer du att din anläggning är i säkert och funktionsdugligt skick.
Genom att välja SSR Godkänd Besiktning®, kan du vara trygg med att besiktningen genomförs enligt den högsta branschstandarden.
Önskar du boka sotning av skorstenen i din villa eller fritidshus, i samband med en skorstensbesiktning? Kontakta oss så hjälper vi dig.
Vad är SSR Godkänd Besiktning®?
SSR Godkänd Besiktning® är ett system som utvecklats av Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund (SSR). Det är en kvalitetssäkrad metod för att besiktiga eldstäder och skorstenar. Systemet bygger på noggrant utvärderad och dokumenterad arbetsmetodik och varje besiktning följer ett protokoll där resultaten noga dokumenteras.
Varumärket SSR Godkänd Besiktning® får endast användas av personer som är behöriga inom brandskyddskontroll och använder det kvalitetssäkrade systemet från Sveriges Skorstensfejarmästares Riksförbund.
Genom att anlita oss på Göteborgs Sotningsdistrikt kan du därför vara trygg med att din skorstensbesiktning blir korrekt utförd.
Våra besiktningsalternativ
Vi erbjuder flera olika besiktningspaket beroende på dina behov och vilken typ av installation du har:
1. PBL-Installationsbesiktning
Denna besiktning utförs enligt Plan- och bygglagen (PBL) och är obligatorisk vid nyinstallation av eldstäder. Det är ett viktigt steg för att säkerställa att installationen är korrekt utförd och uppfyller gällande säkerhetsstandarder.
2. Överlåtelsebesiktning/Jordabalksbesiktning
Vid fastighetsöverlåtelser är det viktigt att genomföra en grundlig besiktning av skorstenen och eldstaden för att identifiera eventuella brister innan en försäljning.
3. Sprängbesiktning
Denna typ av besiktning är nödvändig vid sprängningsarbeten i närheten av fastigheter, eftersom sprickor kan uppstå i kakelugnar eller skorstenar vid arbeten som orsakar vibrationer. Vi kan genomföra en sprängbesiktning både före och efter sådana arbeten.
4. Statusbesiktning
Vid en statusbesiktning görs en omfattande undersökning av eldstadens och skorstenens nuvarande skick. Detta är särskilt viktigt vid äldre byggnader eller om eldstaden inte använts på länge.
Vad ska jag tänka på inför en skorstensbesiktning?
För att underlätta för oss och göra processen så smidig som möjligt är det viktigt att se till att ett antal punkter är klara innan besiktningen påbörjas. Råd och anvisningar angående anmärkningar och liknande besvaras alltid av våra besiktningsmän efter genomförd besiktning.
- Anmälan till kommunen har godkänts och startbesked erhållits.
- Markstege är uppställd och säker.
- Godkända takskyddsanordningar är färdigmonterade.
- Glidskydd är fastmonterat.
- Typgodkännandebevis och monteringsanvisningar är tillgängliga. Om inte monteringsanvisningar finns att tillgå ska Boverkets Byggregler (BBR) följas.
Viktiga regler vid installation av eldstäder
Vid installation av en ny eldstad eller förändringar i en befintlig anläggning är det viktigt att känna till de regler som gäller. Här är en översikt över några viktiga punkter:
- Vid nyinstallation av eldstad eller installation av en braskassett i befintlig öppen spis krävs anmälan till kommunen. För att säkerställa byggherrens egenkontroll utför våra tekniker en besiktning för att se att allt följer SSR Godkänd Besiktning®.
- Installation bör inte påbörjas innan du erhållit startbesked från kommunen.
- Vid byte av eldstad till en likartad modell krävs i de flesta fall endast en besiktning, utan att det behöver anmälas till kommunen. Kontakta oss för att ta reda på vad som gäller i ditt fall.
- Vid renovering av rökkanal behövs ingen anmälan till kommunen, men en besiktning av tekniker krävs.
- Vid bränslebyte är det tillräckligt att kontakta oss för information om processen. Ingen anmälan till kommunen krävs, men en besiktning ska göras.
- En eldstad som inte sotas och brandskyddskontrolleras enligt gällande lag, får inte användas.
Besiktning av eldstäder
På Göteborgs Sotningsdistrikt utför vi även besiktning av eldstäder. Då görs en noggrann kontroll av flera kritiska delar. Här är några av de moment som ingår:
- Kontroll av rökkanalen från yttertak till eldstad, inklusive eventuell kallvind. Om skorstenen är inbyggd kan eventuellt inspektionsluckor behövas.
- Avstånd till brännbara byggnadsdelar undersöks noggrant.
- Läckagemätning eller kamerainspektion utförs för att säkerställa att rökkanalen är tät och säker.
- Alla schaktskorstenar bör vara möjliga att inspektera på varje våningsplan, för att kunna säkerställa avstånd till brännbart.
- Vid eldstäder som väger över 150 kg rekommenderas att bjälklagets bärighet kontrolleras för att undvika risk för skador.
Så bedömer vi vid en skorstensbesiktning
GODKÄND
Det ledande kriteriet för godkännande är vad vi kallar det goda beståndet.
- Brandskyddsavstånd är inom gällande toleranser.
- Bestånd, utseende och allmän status svarar mot vad som kan förväntas och vars ändamålsenliga användning är tillgodosedd.
GODKÄND MED BRISTER AV UNDERORDNAD BETYDELSE
- Bristen är inte relaterad till nominella mått och gällande toleranser.
- Bristen är inte av avgörande betydelse för anläggningens bestånd, utseende eller allmänna status.
- Bristen påverkar i en avgörande grad inte den avsedda användningen.
- Bristen är, utan att vara menlig, oskäligt dyr att åtgärda i förhållande till dess inverkan på anläggningens bestånd, allmänna status eller ändamålsenliga användning.