Chat with us, powered by LiveChat

Inför besöket

Så förbereder du inför sotarens besök

Sotaren är beroende av din hjälp för att kunna utföra sitt arbete. När du får meddelande om att sotning skall ske är det bra om följande är klart när sotaren kommer.

1. Säkerställ åtkomst till pannrum och eldstäder

För att sotaren ska kunna arbeta säkert och effektivt är det viktigt att vägen till pannrummet eller det rum där eldstaden finns är fri från hinder. Följande punkter bör beaktas:

  • Rensa gångvägen: Se till att inga föremål blockerar vägen till pannrummet eller rummet där eldstaden är placerad. Detta gäller både inomhus och utomhus.


2. Förbered eldstaden och pannrummet

För att underlätta arbetet och undvika skador på din utrustning eller inredning är det viktigt att vidta följande åtgärder:

  • Skapa arbetsutrymme: Det bör finnas tillräckligt med utrymme runt eldstaden för att sotaren ska kunna arbeta obehindrat.
  • Skydda ömtåliga föremål: Ta bort känsliga eller ömtåliga föremål från området runt eldstaden och pannrummet, eftersom sotning kan generera damm och smuts.
  • Ta bort prydnadsföremål: Prydnadsföremål och dekorationer på eller i närheten av eldstaden bör tas bort för att inte riskera att de skadas eller blir smutsiga.
  • Förbered askutrymme: Det bör finnas ett särskilt askutrymme i närheten av eldstaden, helst ett kärl av obrännbart material med lock. Plastkärl är inte tillåtna på grund av brandrisken. Se till att det även finns en lämplig skyffel tillgänglig.


3. Säkerställ åtkomst till rensluckor

Rensluckor är viktiga för att sotaren ska kunna rengöra rökkanaler och skorstenar. För att säkerställa att sotningen kan utföras korrekt bör följande kontrolleras:

  • Fri åtkomst till rensluckor: Se till att rensluckor i både vinds- och källarutrymmen inte är blockerade. Håll utrymmet runt rensluckorna fritt och tillgängligt under hela sotarbesöket.
  • Tillgång till verktyg: Om sotaren behöver använda stege eller andra verktyg för att nå rensluckor, ska dessa finnas tillgängliga på plats.


4. Kontroll av taksäkerhetsanordningar

Säkerheten på taket är avgörande för sotarens arbete. Enligt byggbestämmelser måste vissa säkerhetsanordningar finnas på plats och vara i gott skick. Kontrollera följande:

  • Takstege och takbrygga: Dessa ska vara ordentligt fastsatta och underhållna. Om en lös väggstege används för att nå taket, måste den vara stabil och placeras korrekt.
  • Glidskydd och skorstensstege: Dessa säkerhetsanordningar ska vara installerade och i gott skick för att förhindra olyckor.
  • Vinterförberedelser: Vintertid är det viktigt att vägen till taket är skottad och halkskyddad för att minimera risken för olyckor.


5. El-uttag och verktygstillgång

I vissa fall använder sotaren eldrivna verktyg eller stoftsugare för att utföra sotningen. För att detta ska vara möjligt behöver det finnas tillgång till ett lämpligt eluttag:

  • Skyddsjordat eluttag: Se till att ett skyddsjordat eluttag finns tillgängligt nära eldstaden eller i dess omedelbara närhet. Detta underlättar användningen av stoftsugare och andra verktyg som kan behövas under sotningen.


6. Hantering av vermiculite-plattor

Vermiculite-plattor används ofta i eldstäder och är slitagedelar som kan behöva bytas ut över tid. Det är fastighetsägarens ansvar att underhålla och byta ut dessa vid behov. Eventuella skador på vermiculite-plattor under sotningen ersätts ej.

  • Kontrollera skador i tid: Inspektera plattorna regelbundet och byt ut dem om de är slitna eller skadade. Detta är viktigt för att säkerställa eldstadens funktion och säkerhet.

Ta kontakt

Telefon
031-361 40 00

E-postadress

info@goteborgssot.se

Skriv till oss