Att elda på rätt sätt är viktigt för att brandsäkerhet och energieffektivitet ska kunna hållas. I den här guiden går vi igenom tips och saker att tänka på för att du ska kunna elda tryggt och säkert där hemma.
Att tända en brasa i kaminen eller den öppna spisen kan vara en alldeles underbar upplevelse. Att tillsammans med familj och vänner få känna värmen från glöden och höra det karaktäristiska knäppet skänker ett lugn och höjer mysfaktorn i hemmet på nolltid.
Det är förutsatt att du eldar på rätt sätt såklart. Genom att följa dessa tips och läsa anvisningarna som kommer med din anläggning kan du se till att stunden förblir mysig – och inte leder till otrygga situationer du helst hade velat undvika.
Tips för hur du ska elda på rätt sätt
Det viktigaste att tänka på när du ska elda hemma är att följa de anvisningar som kommer med skorstenen eller eldstaden. Där kan du läsa information som kan gälla specifikt för din anläggning.
Utöver det finns ett antal generella saker att tänka på för att eldningen både ska bli säker och energieffektiv. Vill du veta mer om eldningsrådgivning? Läs mer här!
1. Använd torr ved
För att uppnå en effektiv förbränning och minimera föroreningar bör du använda ved som är ordentligt torkad. Den ideala fukthalten för ved ligger runt 15–20%. Fuktig ved ger sämre förbränning, vilket leder till ökad rökutveckling och avlagringar i skorstenen. För att säkerställa att veden är tillräckligt torr kan du till exempel använda en fuktmätare.
• Tips: En bra tumregel är att förvara veden på en välventilerad och skyddad plats i minst ett år innan användning.
2. Se till att skorstenen sotas
Ett tjockt lager av sot i skorstenen kan öka risken för skorstensbrand. En ren skorsten bidrar även till bättre drag och effektivare eldning. Genom att låta en sotare sota din skorsten ser du till att brandrisken minskar och förutsättningarna för en säker eldning ökar.
• Tips: Om du eldar ofta kan det vara klokt att se över om din skorsten behöver sotas oftare.
3. Förbered eldstaden
Innan du tänder en ny brasa, se till att eldstaden är fri från rester och gammal aska. Detta säkerställer bättre luftflöde och minskar risken för att gamla glödrester orsakar oönskade problem.
4. Tänd elden uppifrån
Att tända elden uppifrån är en teknik som minskar rökutvecklingen. Placera större vedklabbar i botten av eldstaden och bygg på med mindre ved och tändved ovanpå. Tänd sedan elden från toppen. Detta gör att elden brinner mer kontrollerat och förbränningen blir effektivare.
Generellt ska du tända med 2–2,5kg ved som får brinna ut i en timme. Sedan lägger du på ytterligare 1,5kg ved som får brinna ut i en timme till. Det gör att du inte får en låga under hela perioden, men en kontrollerad värme under hela perioden.
• Tips: Denna metod minskar risken för att elden slocknar och ger en jämnare värmeutveckling.
5. Använd hjälpmedel för säkrare tändning
Undvik att använda tändvätska eller andra brandfarliga vätskor. I stället rekommenderar vi att du använder tändpåsar för att få fart på elden. Det är ett säkrare alternativ som minimerar risken för farliga ångor och okontrollerad eld.
• Tips: Köp tändpåsar direkt i vår webbutik.
Behöver skorstenen ses över?
En sotare kan mer än bara sota en skorsten. Vi på Göteborgs Sotningsdistrikt utför även skorstensbesiktningar enligt SSR Godkänd Besiktning® – vilket är den högsta branschstandarden.Om du är i behov av att skorstenen ska ses över kan vi göra detta i samband med vår sotning. Kontakta oss så hjälper vi dig.