Chat with us, powered by LiveChat

Julen är en tid då många väljer att samla familjen framför sina eldstäder. Den tiden på året är också då som flest bränder sker i Sverige. Brukar du inte använda din eldstad särskilt ofta men vill se till att få det mysigt i jul – se till att följa råden i denna guide. 

Om du ska börja elda i din eldstad efter att inte ha använt den på länge finns det ett antal viktiga saker att tänka på. Det gäller såklart vilken tid på året som helst – men är särskilt viktigt att påminna under julen då det är många som vanligtvis inte brukar elda som gärna vill samla familjen framför brasan. 

Brandsäkerheten är alltid A och O. Med den säkrad finns sedan alla förutsättningar för att julen blir en minnesvärd upplevelse – av rätt anledning. 

Kontrollera skorstenens och eldstadens skick

Efter en längre period av inaktivitet kan eldstaden ha drabbats av skador som sprickor i eldfast tegel eller slitage på packningar och spjäll. Inspektera noggrant insidan av eldstaden och säkerställ att inga synliga skador finns. Sprickor kan orsaka överhettning och i värsta fall eldsvåda, så det är viktigt att dessa åtgärdas omgående. 

Om det har gått lång tid sedan sist du eldade kan det vara klokt att boka en skorstensbesiktning.

Säkerställ god ventilation

God ventilation är nyckeln till en effektiv och säker förbränning. Kontrollera att alla spjäll och ventiler är i funktionellt skick och kan öppnas och stängas utan problem. Se också till att luftintaget är tillräckligt för att ge en jämn och stabil eld.

Ett för litet luftintag leder till dålig förbränning och ökad rökutveckling, medan för mycket luft kan göra att elden brinner för fort och förbrukar veden onödigt snabbt.

Var uppmärksam på brandsäkerhet

Säkerheten bör alltid komma först. Innan du börjar elda, se till att ha en fungerande brandsläckare, brandfilt och brandvarnare i närheten av eldstaden. Dubbelkolla att brandvarnaren har färska batterier och att den fungerar korrekt.

För att minimera risken för oavsiktlig brand, se till att området runt eldstaden är fritt från brännbara material som tidningar, träklossar eller juldekorationer. Använd eldstadsskydd för att förhindra att gnistor hoppar ut på golvet.

Håll utkik efter kallras

Kallras kan uppstå när kalluft trycks in i skorstenen och hindrar rätt drag. Det är speciellt vanligt under kalla årstider med hög fukt och starka vindar. För att undvika detta är det bra om eldstaden hinner värmas upp ordentligt innan du eldar på för fullt. Genom att börja smått och använda tidningspapper kan du hjälpa röken att vandra ut genom skorstenen naturligt. 

Övervaka röken

Röken som kommer ut från din skorsten är en bra indikator på hur effektivt din eld brinner. Vid optimal förbränning ska röken vara nästan osynlig eller se ut som ljus ånga. Om du ser mörk eller tjock rök, betyder det att veden inte brinner optimalt och att förbränningen är ofullständig.

Det kan vara frestande att fylla eldstaden med ved för att snabbt få upp värmen, men detta kan leda till överhettning och oönskade problem. Elda hellre i mindre omgångar och bygg upp en stabil glödbädd innan du lägger på större vedklabbar.

Elda på rätt sätt

Utöver dessa förberedelser så gäller, som alltid, att elda klokt och med brandsäkerhet i fokus. Vill du ha tips på hur då åstadkommer detta kan du läsa mer om Eldningsrådgivning eller vår Guide: Så eldar du på rätt sätt.

Ta kontakt

Telefon
031-361 40 00

E-postadress

info@goteborgssot.se

Skriv till oss