Allt du behöver veta om OVK –
Obligatorisk ventilationskontroll
OVK betyder obligatorisk ventilationskontroll och innebär en regelbunden besiktning av ventilationssystem i byggnader. Det finns vissa undantag för OVK, men kravet gäller de flesta typer av fastigheter med ventilationssystem.
Vi på Göteborgs Sotningsdistrikt utför OVK-besiktning både vid nybyggen och regelbundna kontroller för bland annat bostadsrättsföreningar i flerbostadshus. Oavsett om du behöver en OVK-besiktning av din villa, lägenhet, bostadsrätt eller kommersiella lokal så är vi ett tryggt val.
Precis som namnet föreslår så finns regler som bestämmer att kontrollen måste utföras. Vem som utför kontrollen är däremot upp till dig som fastighetsägare. Välj Göteborgs Sotningsdistrikt så får du professionell hjälp och ett korrekt utfört arbete. Upptäcks brister vid kontrollen står vi redo för att bistå med ventilationsrensning tack vare våra utbildade och certifierade ventilationsrengörare.
Varför är OVK viktigt?
Genom att regelbundet genomföra OVK-besiktningar kan fastighetsägare och bostadsrättsföreningar säkerställa en säker, hälsosam och behaglig inomhusmiljö för alla som vistas i byggnaden. Det är en investering i både byggnaden och människor på lång sikt.
Hälsa och inomhusmiljö: OVK säkerställer en hälsosam inomhusmiljö genom att kontrollera att ventilationssystemet fungerar korrekt. En välfungerande ventilation avlägsnar föroreningar och förnyar luften i byggnaden, vilket är viktigt för människors hälsa och välbefinnande.
Energieffektivitet: En korrekt fungerande ventilation bidrar till bättre energieffektivitet i byggnaden. Vid en OVK kan brister identifieras tidigt, som annars hade lett till onödig energiförbrukning.
Förebyggande av skador: Regelbundna kontroller kan upptäcka problem tidigt och förhindra allvarligare skador på byggnaden, så som fukt- och mögelskador.
Brandsäkerhet: Vid en OVK kontrolleras att ventilationssystemet fungerar som det ska, vilket är viktigt för brandsäkerheten i byggnaden.
Hur ofta måste OVK-besiktning göras?
Enligt lag måste ventilationssystemet underhållas och kontrolleras regelbundet. Dels måste man kontrollera att systemet är rätt installerat, dels att det fungerar som det ska. Sedan den 1 januari 1992 gäller en ny lag (SFS 1991:1273) som föreskriver när och hur funktionskontrollen ska ske.
Hur ofta OVK ska utföras bestäms enligt de intervall som anges i följande sammanställning:
• 3 år: Förskolor, skolor, vårdlokaler och liknande (oavsett typ av ventilationssystem) samt flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med FT- och FTX-ventilation.
• 6 år: Flerbostadshus, kontorsbyggnader och liknande med F-, FX- och S-ventilation.
Hur går OVK-besiktning till?
Oavsett om det är första gången du beställer en OVK-besiktning eller om du behöver en uppföljning i en befintlig byggnad, är det viktigt att känna till hur processen fungerar. Här kan du läsa om hur vi på Göteborgs Sotningsdistrikt arbetar med OVK – från första kontakt till färdig besiktning.
1. Första kontakt
När vi mottar din förfrågan börjar vi med att kontakta dig för att samla in grundläggande information om fastigheten. Vi diskuterar bland annat:
- Typ av fastighet: Är det en kommersiell fastighet, flerbostadshus eller en villa?
- Tidigare besiktningar: Vi granskar tidigare besiktningsprotokoll för att få en tydlig bild av historiken och tidigare eventuella problem.
- Omfattning och prioritet: Vi bedömer hur omfattande arbetet är och om det finns några akuta behov.
Att ha denna information från början hjälper oss att skapa en noggrann plan för din OVK.
2. Kostnadsfri offert
När vi har en fullständig förståelse för vad som krävs, skickar vi en detaljerad och kostnadsfri offert. Den innehåller:
- Tid och datum: Förslag på datum och tider för när besiktningen kan genomföras.
- Pris: Ett fast pris för hela besiktningen, utan dolda avgifter.
- Vad som ingår: En tydlig specifikation av vad som inkluderas i besiktning.
Offerten skickas till dig för godkännande och eventuella frågor besvaras direkt.
3. Bokning
Efter att du accepterat offerten kommer vi överens om en tid som passar dig bäst. Under denna fas går vi igenom följande punkter:
- Detaljer kring besiktningen: Vilka områden som ska inspekteras och vad som eventuellt behöver förberedas i byggnaden innan besiktningsdagen.
- Tidsplan: Hur lång tid besiktningen förväntas ta, samt om det behövs särskilda tillträden till vissa utrymmen.
Att ha allt detta klart i förväg säkerställer en smidig och effektiv besiktning.
4. Besiktning
På besiktningsdagen kommer en av våra certifierade tekniker ut till din fastighet. Besiktningen genomförs enligt gällande föreskrifter och inkluderar både en visuell inspektion och tekniska mätningar.
Vid den första besiktningen tittar vi på:
- Att ventilationssystemet fungerar enligt gällande föreskrifter.
- Att ventilationen är rätt justerad och att den fungerar som den ska.
- Att ingen smuts som kan spridas i byggnaden, finns i kanalerna.
- Att det finns instruktioner och skötselanvisningar lättillgängliga.
Vid återkommande besiktning kontrolleras att ventilationssystemet fungerar som det var tänkt när det togs i bruk, enligt samma 4 punkter som ovan. Under hela processen dokumenterar vi alla observationer och resultat för att kunna sammanställa en tydlig rapport.
5. Utförlig rapport och rekommendationer
Efter avslutad besiktning skickar vi en detaljerad rapport. Rapporten innehåller:
- Sammanfattning av resultat: En översikt över ventilationssystemets status, eventuella brister och avvikelser.
- Åtgärdsförslag: Rekommendationer på förbättringar och eventuella åtgärder som behöver vidtas för att uppfylla gällande lagkrav.
Rapporten är ett viktigt verktyg för att förstå och följa upp fastighetens ventilationsstatus. Om det vid kontrollen visar sig att det finns brister i ventilationssystemet är fastighetens ägare ansvarig för att dessa genast åtgärdas – annars kan fastighetsägaren i värsta fall dömas till att betala vite.
6. Slutligt intyg
När eventuella åtgärder är genomförda och allt är godkänt får både du och byggnadsnämnden i kommunen ett intyg som visar att fastigheten genomgått och klarat OVK-besiktningen. Detta intyg ska placeras väl synligt i byggnaden, exempelvis i entrén. Det fungerar som en garanti för att byggnaden uppfyller alla ventilationskrav.