Sotning: En omfattande guide för brandsäkerhet och energieffektivitet
Vi på Göteborgs sotningsdistrikt har en lång erfarenhet av att tillhandahålla högkvalitativa sotningstjänster för att skydda ditt hem och spara energi. I samarbete med Räddningstjänsten Storgöteborg ansvarar vi för sotning av cirka 30 000 eldstäder runtom i Göteborg.
Genom regelbunden sotning av eldstäder, rökkanaler och värmepannor kan vi minimera brandrisken och samtidigt optimera bränsleförbrukningen för att hålla dina kostnader nere. En rengjord värmeanläggning avger dessutom mindre miljöfarliga utsläpp.
Sotning en viktig del av brandskyddet
Att sota handlar inte bara om att hålla din skorsten ren, utan det är en väsentlig del av brandskyddet. Vi ser till att avlägsna sot och andra förbränningsrester som kan leda till farliga soteldar. En väl rengjord skorsten minskar inte bara brandrisken, utan också de miljöfarliga utsläppen från din värmeanläggning.
Är det lag på sotning?
Att sota regelbundet är ett lagkrav och kan inte förhandlas bort. Statliga bestämmelser anger hur ofta det ska ske, men kommuner har möjlighet att ställa krav på tätare intervall av brandskyddstekniska skäl. Längre ned kan du läsa om hur ofta sotning behöver ske, baserat på vilken typ av eldstad du använder.
När en vi besöker dig undersöker vi inte bara sotbildningen utan kontrollerar även temperatur och draget i eldstaden samt kontrollerar skorsten och tak. Upptäcker vi brister uppmärksammar vi dig som fastighetsägare om detta.
Hur ska jag förbereda mig inför sotningen?
För att vi ska kunna utföra vårt arbete så effektivt och säkert som möjligt är det viktigt att du som fastighetsägare gör vissa förberedelser. Här är en lista på vad du bör tänka på innan vi anländer:
- Ställ fram en stege och se till att takstegen är säkert monterad.
- Lägg fram tidningar eller täck över ytor och golv som kan beröras av sotningen.
- Se till att det finns gott om utrymme runt eldstaden eller den anläggning som ska sotas.
- Koppla era hundar för att undvika problem under arbetet.
Klicka på knappen nedan för info om hur du förbereder dig inför vårt besök.
Hur ofta behöver jag boka sotning?
Sotningsfrekvensen varierar beroende på vilken typ av eldstad eller värmesystem du har, samt hur ofta det används. Nedan följer några av de vanligaste objekten och hur ofta de ska sotas. Vill du veta mer om vilket intervall som gäller för dig kan du läsa mer om frister för sotning.
Det är viktigt att följa dessa intervall för att säkerställa att anläggningen fungerar säkert och effektivt. En värmeanläggning som inte rengörs regelbundet kan snabbt bli ineffektiv och farlig. Kontakta oss direkt om du är osäker så hjälper vi dig att ta reda på hur ofta du behöver boka din sotning.
Eldning med fastbränsle
- Om du använder en eldad värmepanna kan sotning behöva ske allt från 1 till 4 gånger per år.
- Om pannan används som huvudsaklig värmekälla behöver det ske oftare. Om pannan är specialkonstruerad för pelletseldning och inte kan eldas med annat bränsleslag kan det ske mer sällan.
Lokaleldstäder
- Kakelugnar, kaminer, braskaminer eller liknande eldstäder i småhus behöver sotas 1 gång per år, om eldstaden används som huvudsaklig värmekälla för huset eller det rum den är placerad i.
- Används eldstaden mer sällan, så kallad trivseleldning, och inte som huvudsaklig värmekälla eller är belägen i ett fritidshus är längsta lagkravet för sotning vart tredje år. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) rekommenderar trots detta att sotning sker 1 gång per år även för dessa.
Eldningsolja
- Värmepannor som har en märkning på högst 60 kw och eldas med lätt eldningsolja (gäller de flesta småhus) behöver sotas vartannat år.
- Om märkningen överstiger 60 kw behöver sotning ske 1 gång per år. Sker eldning med tung eldningsolja, eller från sotbildningssynpunkt motsvarande bränsle, behöver det ske 3 gånger per år.
Imkanaler i restauranger och storkök
- Sotning/rengöring behöver ske 3 gånger per år.
- För imkanaler i kök som endast används för uppvärmning kan det ske 1 gång per år.
- Kolgrillar sotas 6ggr/år
Vad kostar sotning?
Den avgift du betalar baseras på en taxa som kommunen har beslutat om. Läs mer om vilka taxor som gäller i Göteborgs Stad.
Grundavgiften, som bland annat täcker kostnaden för sotarens inställelse, är beräknad som en genomsnittlig avgift för hela sotningsdistriktet. Genom att planera arbetet, så att det sotas färdigt i ett område åt gången, hålls kostnaderna nere.